LETOVANJE GRČKA

Sezona LETO 2018 je pred vama 

Exotic_Holidays_Beaches
Dobrodošli u Grčku!

Budite svesni činjenice da se nalazite na raskršću kultura, boja i civilizacija. Doživite veličanstvenu istoriju i toplotu naj južnijeg dela Evrope. Otkrijte drevnu filozofiju koja je postavila temelje današnje nauke i demokratije.

Grčka je zemlja predivne kontradiktornosti, putovanje iz sadašnjosti u prošlost i nazad. Šetnja kroz maslinjacima obrasle drevne gradove i nalazišta, tumaranje retko naseljenim ostrvima. Obilazak beskrajnih peščanih plaža, planinskih vrhova i kanjona ili delova zemlje od kojih zastaje dah. Izbor je Vaš. Dopustite čulima da osete Grčku!

 

  APARTMANI

APT BAN

 

DETALJNA  PONUDA…

 

 

 

 

 

 

 HOTELI

 HTL BAN

DETALJNA PONUDA…

 

 

 

 

 

 

Ovde možete izvršiti pretragu svih smeštajnih kapaciteta u celoj Grčkoj, kao i pogledati opise, cene i fotografije ali i raspoloživost slobodnih  objekata.

Konačna cena koju sistem prikaže predstavlja ukupnu cenu za sve zadate kriterijume.

Napomena: Ova sistemska pretraga prikazuje NAJ POVOLJNIJE CENE ( bez posrednika, dinarskog dela itd…) !

Pronađite apartman, vilu ili hotel koji vam odgovara i pozovite nas – vaš idealan odmor može da počne !!!

 

 

Osnovne informacije:

Glavni grad: Atina
Službeni jezik: grčki
Nezavisnost: Od Otomanskog carstva – 25. mart 1821.
Površina:
– Ukupno 131.940 km² (94.)
– Voda (%) 0,86
Stanovništvo:
– 2004. 10.939.605 (70)
– Gustina 82.9/km²
Valuta: Euro ¹ (100 centi)
Vremenska zona: UTC EET (UTC+2) EEST (UTC+3)
Internet domen: .gr
Pozivni broj: +30

Jezik

Moderni grčki jezik je jezik većine populacije. Moderni grčki koristi isti alfabet koji su koristili i stanovnici u antičkim vremenima. Tokom 19. i 20. veka grčki jezik bio je predmet diskusija. Grčki naučnici su pokušali da preurede moderni grčki i da ga naprave sličnijim nekadašnjem jeziku.
Posle modernog grčkog najzastupljeniji su nemački i engleski, kao i jezici manjina: turski, albanski i makedonski Jezik.

Religija

Više od 95 procenata Grčke populacije pripada grčkoj pravoslavnoj crkvi (Jedna od tri veće vrste hrišćanstva) koja je ovde tradicionalno većinska. Skoro svi Grci poštuju pravila o braku i sahrani koje ova crkva propisuje. Civilni brakovi su uvedeni 1980. godine. Glavni religijski praznici su Vaskrs i praznik Uspenje Presvete Bogorodice.

Jelo i piće

Najčešći sastojci grčkih obroka su govedina, jagnjetina, piletina i svinjetina. Riba i morski plodovi se konzumiraju na ostrvima i u velikim gradovima. Ne sme se zaboraviti ni maslinovo ulje koje ovim sastojcima daje lep ukus. Salate se jedu uz glavna Jela. Tradicionalno jelo je suvlaki (ražnjić od jagnjećeg ili svinjećeg mesa, sa biljnim dodacima i pomfritom). Deserti su najčešce neke vrste voća ili baklava. Poznato jelo jesu i kokoretsi (sastoji se od jagnjece džigerice).

Ručak je glavni obrok i servira se oko 14 časova, ali zbog obaveza i radnog vremena mnogi ručaju uveče oko 19 časova. Restorani nude bogat izbor jela, tako da za Grke nije neprijatno da uđu u kuhinju restorana i izaberu šta žele iz mnogobrojnih lonaca sa hranom.